Βασίλης I. Ντουφεκούλας                                   Greek  English (UK)

 

 

 

 

 

Ντουφεκούλας Ι. Βασίλης

 

Σωστά χρώματα

Αποφασίστε μόνοι σας πώς θέλετε να βάψετε το σπίτι σας και ποια χρώματα θέλετε να κυριαρχούν σε αυτό. Κοιτάξτε γύρω σας τα αγαπημένα σας αντικείμενα, τα υφάσματα ή τα διακοσμητικά που υπάρχουν στο χώρο σας και διακρίνετε τα χρώματα εκείνα που σας αρέσουν περισσότερο. Το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από τη φύση του αλλά και από το φως. Ανάλογα με το φωτισμό ενός χώρου αλλάζει και η εντύπωση που προκαλεί ένα αντικείμενο.

Πριν αποφασίσετε για τα χρώματα που θα κυριαρχούν στους τοίχους του σπιτιού σας θα ήταν χρήσιμο να εξετάσετε τον τρόπο που αυτό φωτίζεται. Ένας χώρος μπορεί να φωτίζεται από φυσικό ή τεχνητό φως. Το φυσικό, που μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας, επιδρά διαφορετικά στα χρώματα ανάλογα με την ένταση και τη διεύθυνσή του. Σε χώρους που δέχονται βορινό φωτισμό, τα χρώματα δείχνουν πιο πραγματικά. Αντίθετα, σε χώρους με μεσημβρινό φωτισμό, μοιάζουν πιο φωτεινά. Το τεχνητό φως στα σπίτια προέρχεται συνήθως ή από λαμπτήρες πυράκτωσης ή από λαμπτήρες φθορισμού. Το φως από λαμπτήρες πυράκτωσης κάνει τα χρώματα να φαίνονται ζεστά, ενώ εκείνο των λαμπτήρων φθορισμού -ανάλογα με το είδος τους- μπορεί να αλλοιώσει λίγο τις αποχρώσεις, τονίζοντας περισσότερο το μπλε και κάνοντας το πράσινο να αλλάζει προς το γκρίζο. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το φως προκαλεί αλληλεπίδραση των χρωμάτων των γειτονικών αντικειμένων. Σε πολύ φωτεινούς χώρους, για παράδειγμα, τα απαλά χρώματα ισοπεδώνονται, ενώ τα έντονα χρώματα δανείζουν λίγο από το χρώμα τους, επηρεάζοντας τα πιο απαλά.

Το χρώμα μπορεί να αναδείξει ένα χώρο ή να βελτιώσει τις αναλογίες του κάνοντας έναν τοίχο να πλησιάσει ή να απομακρυνθεί. Προσδιορίζει και επηρεάζει το χώρο επιδρά όμως και στην ανθρώπινη διάθεση, απόδοση και συμπεριφορά. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση πολύ έντονων και ζωηρών χρωμάτων για το βάψιμο ενός σπιτιού γιατί οι άνθρωποι που θα ζουν μέσα σε αυτό θα νιώθουν ένταση και δυσφορία. Είναι γνωστό ότι διαφορετικά χρώματα προκαλούν αντίστοιχες εντυπώσεις και συναισθήματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο χαρακτηρίζονται θερμά χρώματα, ενώ το πράσινο, το μπλε και το μοβ ψυχρά. Τα αντικείμενα που έχουν θερμές αποχρώσεις φαίνονται πιο κοντινά, ενώ με τις ψυχρές αποχρώσεις συμβαίνει το αντίθετο. Στους εσωτερικούς χώρους οι θερμές αποχρώσεις προκαλούν ευεξία, κάνουν το χώρο να φαίνεται φωτεινότερος και δημιουργούν ατμόσφαιρα ζωντανή, χαρούμενη και οικεία. Οι ψυχρές αποχρώσεις δημιουργούν την αίσθηση του δροσερού και ανοιχτού χώρου. Οι αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου ξεκουράζουν και δίνουν την αίσθηση της τάξης και της καθαριότητας. Τα φωτεινά και έντονα χρώματα είναι ευχάριστα και πιο κατανοητά στα παιδιά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται πολύ στα παιδικά δωμάτια.

Βασίλης Ντουφεκούλας

Αστερίωνος 8, Περιστέρι
12135 Αθήνα

Τ : (+30) 210 5761785
Μ : (+30) 697 7306972
F : (+30) 210 5762480
Ε : ntoufekoulas@gmail.com

 

Σχόλια Πελατώνpersonalcolorviewer-title

youtube