Βασίλης I. Ντουφεκούλας                                   Greek  English (UK)

 

 

 

 

 

Ντουφεκούλας Ι. Βασίλης

 

Εσωτερικό βάψιμο σπιτιού

Προετοιμασία

Η προετοιμασία ενός χώρου που θα βαφεί είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες μια επιτυχημένης εργασίας.
Ξεκινήστε αφαιρώντας από τον χώρο σας όσα περισσότερα έπιπλα μπορείτε. Χρησιμοποιήστε ειδικά πανιά για να καλύψετε το πάτωμα ή χαρτόνι οντουλέ. Καλύψτε τυχόν παραμένοντα στον χώρο έπιπλα με ψιλό νάυλον κάλυψης. Στη συνέχεια αφαιρέστε από τους τοίχους κάδρα, φωτογραφίες, καθρέπτες, κουρτίνες, καλύματα ηλεκτρικών διακοπτών- πριζών. Αν υπάρχει φωτιστικό με μεταλλικό πιάτο που εφαρμόζει στο ταβάνι, ξεβιδώστε το κατεβάστε το πιο κάτω και καλύψτε το φωτιστικό με ψιλό νάυλον.
Επειδή σκόνη ή βρωμιά που υπάρχει στους τοίχους ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην πρόσφυση του χρώματος, χρησιμοποιήστε ελαφρύ καθαριστικό διάλυμα του εμπορίου και καθαρίστε τις επιφάνειές σας ειδικά γύρω από διακόπτες φωτός- πρίζες, τμήματα τοίχου στην κουζίνα όπου έχουν επικαθίσει λάδια από μαγείρεμα κ.ο.κ .
Στην συνέχεια ξεβγάλτε ελαφρά με καθαρό νερό και αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει.
Καθαρίστε πόρτες και τις κάσες τους με τον ίδιο τρόπο.

Χρωματισμοί

Η σειρά με την οποία βάφετε το δωμάτιό σας, θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο γρήγορη και αποτελεσματική την δουλειά σας.
Δηλαδή εάν βάφετε ολόκληρο το δωμάτιο, ξεκινήστε από το ταβάνι και συνεχίστε στους τοίχους.
1o βήμα- Κοψίματα
Ξεκινήστε από μια γωνία του ταβανιού και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο 2,5'' εφαρμόστε χρώμα περιμετρικά της ένωσης ταβανιού με το τοίχο, βάφοντας μια λωρίδα πλάτους 3''.
2o βήμα- Χρωματισμός ταβανιού
Βουτήξτε το ρολό σας στη σκάφη με το χρώμα και με ελαφρές κινήσεις πίσω- μπρος, ρολάρετε το ρολό στη στεγνή επιφάνεια της σκάφης ώστε να αφαιρεθεί απ’ αυτό ποσότητα του χρώματος που περισσεύει.
Ξεκινήστε να βάφετε από μια γωνία και πάλι ( κατά προτίμηση απ’ αυτήν που άρχισε το κόψιμο), προτιμώντας να κάνετε κινήσεις κατά πλάτος του ταβανιού παρά κατά μήκος. Συνίσταται να χρησιμοποιήσετε μαζί με το ρολό, ένα κοντάρι με δυνατότητα επιμήκυνσης, το οποίο θα σας βοηθήσει να έχετε εύκολη πρόσβαση στο ταβάνι, χωρίς να χρειάζεται να τεντώνεστε εσείς.
Η εφαρμογή του χρώματος κατά πλάτος της επιφάνειας δεν θα "κουράσει" ούτε την πλάτη σας, ούτε το λαιμό σας!
3o βήμα- Κοψίματα (ξανά)
Αφού στεγνώσει το ταβάνι, πηγαίνετε πάλι στην γωνία όπου είχατε ξεκινήσει το βάψιμό του και με το πινέλο κόψτε τώρα το χρώμα του τοίχου κατά μήκος της ένωσης τοίχου με το ταβάνι. Εαν δεν τα καταφέρνετε να τραβήξετε αυτή την ευθεία γραμμή με ελεύθερο χέρι, τότε αφού αφήσετε να στεγνώσει καλά το ταβάνι ( 24 ώρες τουλάχιστον ), χρησιμοποιήστε μπλέ ταινία ώστε να εξασφαλίσετε ίσιο κόψιμο. Συνεχίστε τα κοψίματα στις γωνίες των τοίχων και τα σοβατεπί. Αν είστε δύο άτομα τότε συνίσταται ο ένας να κάνει τα κοψίματα και ο άλλος να βάφει.
4o βήμα- Χρωματισμός τοίχου
Ξεκινήστε από μια γωνία του τοίχου και με το ρολό σας σχηματίστε ένα W πλάτους 1,5-2m. Στη συνέχεια γεμίστε αυτό το σχήμα με χρώμα και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσετε το τοίχο.
Μην ξεχνάτε να ανακατέβετε το χρώμα που έχετε στο δοχείο σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χρωματισμού, για να αποφύγετε τη δημιουργία κρούστας στο χρώμα. Συνιστάται όπως αφού ρίξετε χρώμα στη σκάφη να ξανατοποθετείται το καπάκι στο δοχείο.
Μην σταματάτε στη μέση ενός τοίχου αλλά προσπαθήστε να τον τελειώσετε. Αν χρειαστεί να κάνετε διάλειμμα, τότε τοποθετείστε το ρολό σε μια νάυλον σακούλα του super market. Αδειάστε στο δοχείο το χρώμα που έμεινε από τη σκάφη και βάλτε την κι αυτήν σε νάυλον σακούλα όπως και το πινέλο σας.
Αυτή η διαδικασία θα προφυλάξει το χρώμα και τα εργαλεία από το στέγνωμα.
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία εφαρμογής του χρώματος στον τοίχο διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται γι’ αυτό στην ετικέτα του δοχείου.

Βασίλης Ντουφεκούλας

Αστερίωνος 8, Περιστέρι
12135 Αθήνα

Τ : (+30) 210 5761785
Μ : (+30) 697 7306972
F : (+30) 210 5762480
Ε : ntoufekoulas@gmail.com

 

Σχόλια Πελατώνpersonalcolorviewer-title

youtube